Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wina, wina, wina dajcie….. cz.I

Pan Adam Stankiewicz, pasjonat, potrafiący pisać o winach ze swadą, fachowością, a jednocześnie z przymrużeniem oka. Okazuje się że można łączyć fachowość z poczuciem humoru. Propozycja firmy Pana Adama jest novum na Polskim rynku, krótkie, weekendowe wypady do winnic Europy, degustacje win i specjałów kulinarne odwiedzanych regionów, zakupy, transport….

Zresztą po co się będę rozpisywał, proponuję odwiedzić portal Pana Adama www.winowww.pl My ze swej strony proponujemy lekturę cyklu artykułów o winach autorstwa Pana Adama. Dzisiaj część pierwsza „Przy kieliszku”

“Przy Kieliszku” rozważania o winach, winiarstwie i nie tylko….
Rozważania „Przy Kieliszku” powstały jako „follow up” i pozytywna reakcja na fakt, iż w dostępnych na rynku periodykach i internetowych witrynach winiarskich znajdujemy przede wszystkim artykuły i opracowania na ważne i poważne tematy, napisane z reguły bardzo merytorycznie i profesjonalnie. Chwała im za to. Aby nie wspomnieć najwybitniejszych enologów i enolożki zawsze obecnych na rozlicznych forach winiarskich. Jak wszyscy jednak doskonale wiemy….diabeł tkwi w szczegółach. Dlatego postanowiliśmy podjąć próbę pisania „o winach, winiarstwie i nie tylko…”, aby przekazać łatwo zrozumiałe odpowiedzi na najprostsze pytania nurtujące winiarskich „początkujących”. Takie pytania i odpowiedzi na nie, naszym zdaniem, niejednokrotnie umykają najbardziej uznanym komentatorom i autorytetom winiarskim .
Prostymi pytaniami są na przykład:
Po co kieliszek ma nóżkę ?
Ile bąbelków jest w kieliszku Szampana ?
Jaka jest najmniejsza Apelacja na świecie ?
Dlaczego szczep Czarna Wariatka ( La Folle Noire ) tak się nazywa ?
Co to jest cuvee ?
Jak jest różnica między beczką i beczką ? Korek – wąchać czy nie wąchać ?
Podobnie jak wiele innych inicjatyw – Rozważania „Przy Kieliszku” są dziełem przypadku i zbiegu okoliczności. Otóż na jednym z forów winiarskich, pewnego wieczora, oczywiście przy kieliszku, wdałem się w ambitny dyskurs w temacie „Szampan”. Konkretnie mówiąc, zaprotestowałem gorąco przeciw stosowaniu potworków lingwistycznych, takich jak „degorżowanie” i „asamblażowanie”. I tak się zaczęło. Wszystkie artykuły są na pewno obarczone brakiem profesjonalizmu dziennikarskiego jak i dyletanctwem enologicznym, ale….(szczytny) cel, uświęca środki. Niestety, podejrzewam, a moje podejrzenia graniczą z pewnością, iż kolejne opracowania ukazywać się będą sposób absolutnie nieregularny, nieuporządkowany i ad hoc , w miarę gorączkowych poszukiwań odpowiedzi na…….najprostsze pytania. Na tych łamach, na pewno znajdzie się też miejsce na opowiadania, a raczej sprawozdania z tego co nas spotkało na kolejnych wyjazdach WwW, a w szczególności jakie ciekawe wina i slow food degustowaliśmy.

Degustacje.
Zakładamy, iż „łupami” naszych wyjazdów w ramach programu WwW, będą niedostępne na rynku polskim butelki takie jak unikalne bio wina z Prowansji czy „perełki” z Collio, a także slow food deli jak słynne wędliny San Daniele prosciutto, coppe, ossocollo, pancetta czy sery: prawdziwa, chłopska ricotta, mozarella, caciotte fresche, nie mówiąc o przysmakach tradycyjnej kuchni prowansalskiej i katalońskiej.
W oparciu o te produkty, Winiarnia i Gospoda „Nad jeziorem” , przygotuje każdorazowo:
Degustacje win i slow food.
na które już dzisiaj zapraszamy. Informacje o terminach i cenach uczestnictwa w degustacji (5 win + zakąski), podawane będą każdorazowo na naszych witrynach internetowych. O ile jednak chcesz być informowany bezpośrednio o terminach, a także szczegółowo o nazwach win, ich
pochodzeniu i danych, a także o slow food przeznaczonych do degustacji – napisz do nas email.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *