Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza rustykalna tortowa

Ciasto
Składniki:

  • 100g ml ciepłego mleka
  • 200 g mąki
  • ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Sposób wykonania:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
Autorką przepisu na ciasto jest Vjesja.

Filling
Składniki:

  • 40 dkg kiełbasy wiejskiej
  • 10 dkg salami
  • 10 dkg szynki
  • 25 dkg startego ulubionego sera żółtego
  • 3 jajka
  • 10 dkg tartego sera mozzarella
  • 6 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanych listków mięty – opcjonalnie
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kiełbasę pokroić w plastry i obsmażyć na oleju, obsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Plastry szynki i salami pokroić w paski o szerokości 2,5 cm. W dużej misce ubić jajka, dodać sery, wymieszać, dodać pozostałe składniki i ewentualnie przyprawy, wymieszać dokładnie. Z ciasta wyciąć dwa okręgi o średnicy odpowiadającej wymiarom tortownicy. Ja okrąg przeznaczony na wyłożenie dna tortownicy wykonuję znacznie grubszy niż okrąg przeznaczony do przykrycia. Na dno tortownicy układamy ciasto, ścianki smarujemy cienko olejem i obsypujemy tarta bułką. Nakładamy przygotowany filling i całość przykrywamy płatem ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 1 godzinę. Po upieczeniu ostrożnie otwieramy tortownicę, odstawiamy pizzę aby ostygła do temperatury pokojowej i podajemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *