Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza rustykalna tortowa

Ciasto
Składniki:

  • 100g ml ciepłego mleka
  • 200 g mąki
  • ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Sposób wykonania:
Mieszamy mleko (temp.ok.35°C) z cukrem i drożdżami, zostawiamy na 10 min. w cieple. Przesianą mąkę mieszamy z przygotowanym mlekiem, dodajemy sól i olej. Żeby uzyskać dobry smak wsypujemy przyprawy. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ewentualnie dodać 1-3 łyżki mleka).
Przykryć ciasto ściereczką i pozostawić ok.30 min. w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy wyrośnie, wyrabiamy je jeszcze przez minutę i formujemy kulę. Wałkujemy ciasto, aż otrzymamy okrągły placek o średnicy 30cm. I grubości kilku mm. Ułożyć pizzę na papierze do pieczenia i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min.
Autorką przepisu na ciasto jest Vjesja.

Filling
Składniki:

  • 40 dkg kiełbasy wiejskiej
  • 10 dkg salami
  • 10 dkg szynki
  • 25 dkg startego ulubionego sera żółtego
  • 3 jajka
  • 10 dkg tartego sera mozzarella
  • 6 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanych listków mięty – opcjonalnie
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kiełbasę pokroić w plastry i obsmażyć na oleju, obsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Plastry szynki i salami pokroić w paski o szerokości 2,5 cm. W dużej misce ubić jajka, dodać sery, wymieszać, dodać pozostałe składniki i ewentualnie przyprawy, wymieszać dokładnie. Z ciasta wyciąć dwa okręgi o średnicy odpowiadającej wymiarom tortownicy. Ja okrąg przeznaczony na wyłożenie dna tortownicy wykonuję znacznie grubszy niż okrąg przeznaczony do przykrycia. Na dno tortownicy układamy ciasto, ścianki smarujemy cienko olejem i obsypujemy tarta bułką. Nakładamy przygotowany filling i całość przykrywamy płatem ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 1 godzinę. Po upieczeniu ostrożnie otwieramy tortownicę, odstawiamy pizzę aby ostygła do temperatury pokojowej i podajemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *