Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tarta wigilijna

Składniki:   
Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • łyżka zimnej wody
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do posmarowania formy

Filing:

  • 50 dkg wiśni bez pestek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki słodkich migdałów obranych ze skórki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¾ szklanki śmietany kremówki
  • 3 duże żółtka
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
  • 1,5 łyżeczki esencji migdałowej
  • szczypta soli


Sposób przyrządzenia:

Z mąki, masła, żółtka szybko zagnieść kruche ciasto, dodając wodę i przyprawy. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce.  Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiekać 10 minut  piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
W misce wymieszać cukier, mąkę i cynamon. Zmiksować śmietanę z żółtkami, skórką cytrynową i pomarańczową, wymieszać z mąką i migdałami.
Na upieczonym cieście rozłożyć wiśnie i zalać je przygotowaną masą. Piec  40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *