Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 1 żółtko
- łyżka zimnej wody
- sól, pieprz
- tłuszcz do posmarowania formy
Filing:
- 50 dkg wiśni bez pestek
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka mąki
- ½ szklanki słodkich migdałów obranych ze skórki
- ½ łyżeczki cynamonu
- ¾ szklanki śmietany kremówki
- 3 duże żółtka
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
- 1,5 łyżeczki esencji migdałowej
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Z mąki, masła, żółtka szybko zagnieść kruche ciasto, dodając wodę i przyprawy. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiekać 10 minut piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
W misce wymieszać cukier, mąkę i cynamon. Zmiksować śmietanę z żółtkami, skórką cytrynową i pomarańczową, wymieszać z mąką i migdałami.
Na upieczonym cieście rozłożyć wiśnie i zalać je przygotowaną masą. Piec 40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.