Składniki:
- 2,5 szklanki rozdrobnionych słodkich migdałów
- 1 szklanka cukier
- 1 łyżeczka mielony cynamon
- 1 łyżeczka mielony kardamon
- skórka otarta z jednej cytryny
- ¼ szklanki miodu
- 2 lekko ubite białka jaj
Sposób przyrządzenia:
W dużej misce dokładnie wymieszać cukier, migdały, cynamon, kardamon i otartą z cytryny skórkę. Dodać miód i dokładnie wyrabiać masę dodając stopniowo białko aż uzyskamy masę o odpowiedniej konsystencji. Nie wolno dawać całej ilości białek jednorazowo gdyż nigdy nie ma pewności jaka ich ilość będzie właściwa. Z masy formować ciastka o wymiarach 3 na 3 cm i grubości około 6 mm. Tak przygotowane ciastka układać na blasze wyłożonej folią. Ciastek nie układać zbyt blisko siebie gdyż podczas pieczenia mogłyby się posklejać. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni C przez około 20 minut.