Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pigwa w syropie winnym

Składniki:
1 kg owoców pigwy
1 szklanka cukru
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
1/3 szklanki soku pomarańczowego
1 łyżeczka cynamonu
6 goździków
2/3 szklanki słodkiego białego wina

Sposób przyrządzenia:
Owoce umyć i osuszyć. Obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, usunąć zdrewniały środek wraz z gniazdami nasiennymi, skórki i resztek nie wyrzucać. Każdą ćwiartkę przekroić wzdłuż jeszcze raz. W dużym rondlu zalać resztki pozostałe po obieraniu owoców i cząstki pigwy winem, dodać pozostałe dodatki. Całość uzupełnić wodą w takiej ilości aby owoce były zakryte. Powoli gotować przez około 1 godzinę. Owoce wyjąć do salaterki, z wywaru usunąć resztki owoców. Wywar ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować tak długo aż jego objętość zmniejszy się o połowę. Tak przygotowanym syropem zalać ugotowane owoce pigwy, schłodzić i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Doskonały dodatek do lodów i innych deserów, znakomicie smakują też solo. Aby deser był bardziej „dorosły” można wino zastąpić rumem rozcieńczonym wodą. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *