Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Humus czosnkowo cebulowy

Składniki:

    • 1 cebula pokrojona w kostkę
    • 3 posiekane ząbki czosnku
    • 30 dkg ciecierzycy konserwowej
    • 2 łyżki pasty sezamowej lub w ostateczności mielonego sezamu
    • szczypta mielonej papryki
    • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
    • sól do smaku
    • sok z cytryny, tarty imbir i mielona kolendra do smaku
    • 1 łyżeczka oliwy

Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i cebulę, smażyć kilka minut mieszając. Nie rumienić. Wszystkie składniki humusu wymieszać, dodać przyprawy i zmiksować na jednorodną, „gładką” masę. Można też humus przetrzeć przez sito lub jeśli ktoś lubi „grubszy” przez durszlak. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Znakomicie smakuje z pitą, ogórkiem, oliwkami itp. Polecam, pychota.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *