Składniki:
-
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 30 dkg ciecierzycy konserwowej
- 2 łyżki pasty sezamowej lub w ostateczności mielonego sezamu
- szczypta mielonej papryki
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
- sól do smaku
- sok z cytryny, tarty imbir i mielona kolendra do smaku
- 1 łyżeczka oliwy
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i cebulę, smażyć kilka minut mieszając. Nie rumienić. Wszystkie składniki humusu wymieszać, dodać przyprawy i zmiksować na jednorodną, „gładką” masę. Można też humus przetrzeć przez sito lub jeśli ktoś lubi „grubszy” przez durszlak. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Znakomicie smakuje z pitą, ogórkiem, oliwkami itp. Polecam, pychota.