Składniki:
5 białek
1 szklanka cukru
3 łyżki posiekanych migdałów bez skórki
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukier puder
3 łyżki rumu
sok z 1 cytryny
szczypta mielonego kardamonu
2/3 szklanki konfitur z ulubionych owoców
15 orzechów włoskich
Sposób przyrządzenia:
Białka mocno schłodzić, dodać szczyptę soli, ubić na sztywno. Dodać cukier, kardamon, migdały i mąkę ziemniaczaną, mieszać aż cukier się rozpuści. Na wyłożoną pergaminem do pieczenia blaszkę wylewać porcje ciasta zachowując między nimi odstępy 5 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 20 minut. Z soku z cytryny, rumu i cukru pudry przygotować lukier, pokryć nim schłodzone ciasteczka, a gdy lukier zastygnie nałożyć na każde konfitury owocowej i zwieńczyć połówką orzecha włoskiego.