Składniki:
1 szklanka pokrojonych na połowę truskawek
1 szklanka mąki pszennej
4 łyżki miękkiego masła
1 jajko
6 łyżek mleka
½ szklanki śmietany kremowej
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać mikserem z solą i masłem. Jajka zmiksować z mlekiem dodać do mąki z masłem, zagnieść miękkie ciasto. Na wysypanym mąką blacie kuchennym rozwałkować ciasto na grubość 5 – 10 mm, wykrawać zeń ciasteczka o jednakowej wielkości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez 10 minut, schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pozostawić część połówek truskawek do dekoracji, resztę lekko rozgnieść widelcem. Ciastka smarować ubitą śmietana, rozłożyć na niej rozgniecione truskawki, przykryć ciastkiem, całość zwieńczyć połówka truskawki. Polecam, pychota.
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi