Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 10 dkg miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- ½ łyżeczki sody
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
Masło ubić mikserem na puszystą masę. Dodać jajko i skórkę z cytryny, miksując dodać mąkę wymieszaną z sodą. Dokładnie wyrobione ciasto uformować w kulę i odłożyć do lodówki na 30 minut. Na posypanym mąką blacie kuchennym rozwałkować ciasto do grubości około 5 mm. Pokroić ciastka w romby. Tak przygotowane ciasteczka układać na wyłożonej pergaminem. Każde pozakłuwać widelcem i posypać cukrem w proszku. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 6 minut. Schłodzić i podawać.