Składniki: 1 szklanka spirytusu 1 szklanka przegotowanej wody 1 szklanka cukru ½ szklanki cukru brązowego 2 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżeczki posiekanej wanilii Sposób przyrządzenia: Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, gotować aż cukier się nie rozpuści, schłodzić. Wszystkie składniki umieścić w słoju, dokładnie zamknąć. Odstawić na 30 dni, kilkakrotnie mieszając. Przefiltrować, przelać do butelki,…
Tag: migdały
Zakąski
Prażone słone migdały
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg migdałów 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 2 łyżki soli morskiej szczypta pieprzy kajeńskiego 1 łyżka ulubionych suszonych ziół Sposób przyrządzenia: Migdały zalać na 1 minutę wrzątkiem, odcedzić, polać zimną woda, obrać skórkę, pozostawić aby wyschły. Na patelni rozgrzać oliwę i masło dodać migdały i prażyć na złoty kolor potrząsając patelnią. Trwa…
Desery
Zapiekane nektarynki faszerowane kiwi i migdałami
by Krysia • • 0 Comments
Składniki: 2 duże, dojrzałe nektarynki lub brzoskwinie 1 kiwi 2 słodkie migdały 1 jajko 1 białko jajka 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki cukru pudru Sposób przyrządzenia: Żółtko jajka oddzielić od białka, białko schłodzić mocno w lodówce. Nektarynki przekroić na połowę, usunąć pestki, łyżeczką ostrożnie wydrążyć część miąższu, Kiwi obrać ze skóry. Miąższ nektarynki, kiwi i…