Składniki: 1 kg karpia 20 dag włoszczyzny (bez kapusty) 1szkl. wody 1 szkl. jasnego piwa 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 łyżka rodzynek 1 łyżka migdałów 3 łyżki startego piernika stary imbir 1-2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy sok z ½ cytryny sól cukier Sposób wykonania: Warzywa obrać i ugotować z nich wywar.…
Tag: migdały
Inne wypieki
Muffinki z makiem i migdałami
by Ewelina B • • 0 Comments
Gdy je zobaczyłam na blogu moje kuchrzenie nie mogłam się im oprzeć – zresztą nie bardzo się starałam. Ja uwielbiam muffinki 🙂
Składniki:
• mak suchy 1/4 szklanki
• mleko 2/3 szklanki
• jajko 1 sztuka
• sok z cytryny 2 łyżki
• esencja migdałowa 1 łyżka
• mąka 2 szklanki
• cukier 1/2 szklanki
• proszek do pieczenia 1 łyżeczka
• sól 1/2 łyżeczki
• słupki migdałowe lub płatki 3 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Mleko łączymy z makiem i gotujemy 3-4 minuty ciągle mieszając. Odstawiamy na 20 minut – dodajemy teraz do tego esencję. Suche składniki łączymy razem. Do mleka z makiem dodajemy mokre składniki. Łączymy mokre z suchymi i mieszamy parę razy. Nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości i posypujemy słupkami migdałowymi. Pieczemy 20 minut w 200’C.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Desery
Jabłka z nadzieniem z fig i migdałów
by Jola J • • 0 Comments
Składniki: 6 jabłek ½ szkl. miodu 1 łyżka masła ½ szkl. posiekanych fig ½ szkl. posiekanych migdałów Sposób wykonania:Miód utrzeć razem z masłem po czym dolewać stopniowo 1/3 szkl. wody.Następnie z jabłek ściąć wierzchy i wyciąć gniazda nasienne.Powstałe otwory napełnić figami wymieszanymi z migdałami.Ułożyć jabłka w naczyniu żaroodpornym i polać je miodowym sosem.Wstawić do piekarnika…
Szczupak
Szczupak w bakaliach
by Marta M • • 0 Comments
Składniki: • 1 kg szczupaka • 200 g warzyw (marchew, seler, cebula, pietruszka, por) • 1 łyżka mąki • 2 łyżki masła • ½ szkl. rodzynek • 5-10 migdałów • ¾ szkl. czerwonego, wytrawnego wina • 2 liście laurowe • sok z jednej cytryny • łyżeczka cukru • sól • pieprz Sposób wykonania: Warzywa obrać…
Babki
Migdałowa babka
by Kasia Dybich • • 0 Comments
Składniki: • 250 g mąki • 40 g drożdży • 1 szkl. mleka • 100 g masła • 100 g cukru • 100 g migdałów • ½ laski wanilii • 3 jajka Sposób wykonania: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać mąkę, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. W między czasie żółtka ubić z cukrem nad…