Składniki: 4 cukinie 1 duża cebula 3 łyżki tartego razowego chleba ½ szkl. posiekanych migdałów ½ szkl. posiekanych orzechów laskowych łyżeczka przyprawy warzywnej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżeczka posiekanych listków majeranku łyżeczka posiekanych szpilek rozmarynu sól pieprz 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła łyżka białego wytrawnego wina Sposób wykonania: Cukinie przekroić wzdłuż na pół…
Tag: migdały
Babki
Babka migdałowo-czekoladowa Kasi
by Kasia Dybich • • 0 Comments
Składniki: • ½ kostki masła • ½ szklanki cukru • 1 szklanka mąki • ½ łyżeczki aromatu migdałowego • 2 opakowania migdałów w płatkach • 1 czubata łyżka kakao • ½ szklanki mleka • czekolada gorzka (najlepiej 70-90%) • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli • 2 jajka Sposób wykonania: Masło zmiksować razem…
Pstrąg
Pstrągi posypane migdałami na szybko
by Marlena • • 0 Comments
Składniki: • 4 pstrągi • 5 dag obranych migdałów • ½ łyżeczki soli • mąka • 10 dag masła • ½ szkl. mleka Sposób wykonania: Pstrągi oczyścić i osuszyć po czym zanurzyć w mleku z dodatkiem soli a następnie obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym maśle. W między czasie migdały pokroić w płatki i…
Ciastka
Kruche ciasteczka
by Paulina Maciak • • 0 Comments
Składniki:200g mąki200 g masła100 g cukru pudru1 żółtkosól migdały, orzechy i pestki dyni do dekoracji Sposób przyrządzenia:Do mąki i cukru dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz żółtko i szczyptę soli. Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy je do lodówki na pół godziny. Ciasto wałkujemy na grubość około 1/2 cm i wycinamy foremkami ciasteczka. Smarujemy je rozmąconym…
Torty
Tort Rafaello Anety
by Aneta Kurdybelska • • 0 Comments
Składniki:
Biszkopt:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanka mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki octu.
Krem:
- Krem do tortów o smaku śmietankowym lub waniliowym
- 300 ml mleka
- 1 op. wiórków kokosowych 75g,
- 1 op. 75g płatków migdałowych lub mielonych migdałów (1 łyżkę migdałów odłożyć do posypki)
- 2 łyżki cukru pudru
- aromat do ciasta migdałowy i kokosowy – opcjonalnie
Posypka:
- 1/2 op. 75g wiórków czekoladowych
- Dodatkowo alkohol do nasączenia biszkoptu lub dowolny poncz (ja użyłam advocata rozcieńczonego pół na pół z wodą)