Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: migdały

Cukinie z ziołami i migdałami

Składniki: 4 cukinie 1 duża cebula 3 łyżki tartego razowego chleba ½ szkl. posiekanych migdałów ½ szkl. posiekanych orzechów laskowych łyżeczka przyprawy warzywnej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżeczka posiekanych listków majeranku łyżeczka posiekanych szpilek rozmarynu sól pieprz 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła łyżka białego wytrawnego wina Sposób wykonania: Cukinie przekroić wzdłuż na pół…

Babka migdałowo-czekoladowa Kasi

Składniki: • ½ kostki masła • ½ szklanki cukru • 1 szklanka mąki • ½ łyżeczki aromatu migdałowego • 2 opakowania migdałów w płatkach • 1 czubata łyżka kakao • ½ szklanki mleka • czekolada gorzka (najlepiej 70-90%) • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli • 2 jajka Sposób wykonania: Masło zmiksować razem…

Kruche ciasteczka

Składniki:200g mąki200 g masła100 g cukru pudru1 żółtkosól migdały, orzechy i pestki dyni do dekoracji Sposób przyrządzenia:Do mąki i cukru dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz żółtko i szczyptę soli. Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy je do lodówki na pół godziny. Ciasto wałkujemy na grubość około 1/2 cm i wycinamy foremkami ciasteczka. Smarujemy je rozmąconym…

Tort Rafaello Anety

Składniki:
Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki octu.

Krem:

  • Krem do tortów o smaku śmietankowym lub waniliowym
  • 300 ml mleka
  • 1 op. wiórków kokosowych 75g,
  • 1 op. 75g płatków migdałowych lub mielonych migdałów (1 łyżkę migdałów odłożyć do posypki)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • aromat do ciasta migdałowy i kokosowy – opcjonalnie

Posypka:

  • 1/2 op. 75g wiórków czekoladowych
  • Dodatkowo alkohol do nasączenia biszkoptu lub dowolny poncz (ja użyłam advocata rozcieńczonego pół na pół z wodą)