Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Babka migdałowo-czekoladowa Kasi

Składniki:
• ½ kostki masła
• ½ szklanki cukru
• 1 szklanka mąki
• ½ łyżeczki aromatu migdałowego
• 2 opakowania migdałów w płatkach
• 1 czubata łyżka kakao
• ½ szklanki mleka
• czekolada gorzka (najlepiej 70-90%)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• 2 jajka

Sposób wykonania:
Masło zmiksować razem z jajkami, solą oraz cukrem na pulchną masę, wówczas dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz ½ szkl. mleka.
Całość ponownie zmiksować i powstałe ciasto podzielić na 2 części.
Do jednej dodać kakao, wymieszać.
Do drugiej dodać rozdrobnione płatki migdałowe i aromat.
Następnie formę do babki posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Wlewać na przemian ciasto ciemne i jasne.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni i piec ok. 50 min.
W między czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
Gotową babkę wyjąć z piekarnika i polać czekoladą. Można również posypać płatkami.

Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Kasia Dybich

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *