Składniki:
• 3 żółtka
• 80 g cukru
• 50 g masła
• 200 g mielonych orzechów włoskich
• 100 g tartych biszkoptów
• ½ łyżeczki cynamonu
• skórka otarta z ½ cytryny
• 20 ml rumu
• 50 g rodzynek
• 3-4 łyżki mleka
Sposób wykonania:
2 żółtka utrzeć z dodatkiem cukru, wówczas dodać chłodne roztopione masło oraz biszkopty, orzechy, cynamon, rodzynki oraz skórkę z cytryny.
Wszystko dokładnie wymieszać wlewając powoli mleko aby konsystencja była zwarta.
Następnie połowę jednego płata odłożyć a resztę ułożyć jeden na drugim i rozwałkować formułując prostokąt 35×40.
Rozsmarować na cieście nadzienie, brzegi ciasta posmarować żółtkiem i skleić nad nadzieniem.
Odłożone ciasto posmarować w paski, które posmarować żółtkiem i ułożyć na strudlu jako dekoracje.
Przełożyć strudel na blasze opłukaną zimną wodą i odstawić na 15 min.
Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec ok. 45 min
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Kasia Dybich