Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp zapiekany na ziemniakach Weroniki P

Składniki:

  • 4 porcje karpia
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu
  • czerwona papryka w proszku
  • kminek
  • 4 łyżki oleju
  • 1cytryna
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Ziemniaki zalać wodą i ugotować po czym odcedzić, obrać i pokroić na plasterki po czym ułożyć je w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem, wówczas oprószyć je solą, pieprzem, kminkiem oraz papryką w proszku.
    Następnie karpia natrzeć solą, pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem.
    Obraną cebulę pokroić na talarki i zeszklić ją na rozgrzanym oleju po czym włożyć do niej kawałki karpia, obsmażyć.
    Obsmażonego karpia ułożyć na plastrach ziemniaków.
    Skropić całość sokiem z cytryny i upiec w rozgrzanym piekarniku.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *