Składniki: 1 kg mięsa na pieczeń 5 dag twarogu 1 łyżeczka tymianku kilka suszonych fig 1 łyżka bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka majeranku ½ szkl bulionu warzywnego 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Cielęcinę przekroić wzdłuż na pół i oprószyć ją solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie do twarogu dodać żółtko, bułkę tartą, tymianek…
Tag: mięso
Porady i Ciekawostki
Rolada z cielęciny z fasolką szparagową
by Daria Wójciak • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Eskalopki cielęce z ziołami
by Anna Tokarczyk • • 0 Comments
Składniki: 40 dag cielęciny zadniej 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki mąki ½ szkl białego wytrawnego wina 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz gałązki rozmarynu plasterki cytryny Sposób wykonania: Mięso pokroić w poprzek na cienkie plasterki, które oprószyć solą, pieprzem oraz obtoczyć w mące. Obsmażyć go na rozgrzanym maśle z…
Porady i Ciekawostki
Pulpety cielęce w sosie koperkowym
by Tomasz Samborski • • 0 Comments
Składniki: ½ kg mielonej cielęciny 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki 1 łyżeczka majeranku 1 szkl bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany 1 łyżka posiekanego koperku 3 łyżki tłuszczu sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać i udusić na rozgrzanym maśle. Wówczas ją doprawić solą i przełożyć do mięsa.…
Porady i Ciekawostki
Eskalopki cielęce z pieczarkami
by Małgorzata Czop • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cielęciny 2 łyżki mąki 1 cebula 4 łyżki oliwy z oliwek 20 dag pieczarek 1 szkl bulionu grzybowego 3 łyżki śmietany sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić na duże kawałki, które obtoczyć w mace i usmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. W między czasie na reszcie rozgrzanego tłuszczu przesmażyć posiekaną cebulę…

