Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina faszerowana z suszonymi figami

Składniki:

  • 1 kg mięsa na pieczeń
  • 5 dag twarogu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • kilka suszonych fig
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ szkl bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Cielęcinę przekroić wzdłuż na pół i oprószyć ją solą, pieprzem oraz majerankiem.
Następnie do twarogu dodać żółtko, bułkę tartą, tymianek oraz drobno pokrojone figi.
Całość dokładnie utrzeć i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Powstały farsz rozsmarować na jednym płacie mięsa, przykryć drugim i całość zwinąć w roladę.
Obwiązać ją nitką i przełożyć do brytfanny wysmarowanej masłem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec aż mięso się zarumieni, wówczas podlać go bulionem.
Zmniejszyć temperaturę i piec około 2 godzin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *