Składniki:
- 1 kg mięsa na pieczeń
- 5 dag twarogu
- 1 łyżeczka tymianku
- kilka suszonych fig
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- ½ szkl bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Cielęcinę przekroić wzdłuż na pół i oprószyć ją solą, pieprzem oraz majerankiem.
Następnie do twarogu dodać żółtko, bułkę tartą, tymianek oraz drobno pokrojone figi.
Całość dokładnie utrzeć i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Powstały farsz rozsmarować na jednym płacie mięsa, przykryć drugim i całość zwinąć w roladę.
Obwiązać ją nitką i przełożyć do brytfanny wysmarowanej masłem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec aż mięso się zarumieni, wówczas podlać go bulionem.
Zmniejszyć temperaturę i piec około 2 godzin.