Składniki:
- 1 kg cielęciny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 15 dag fasolki szparagowej
- 1 por
- kilka plasterków żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szkl bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Oczyszczone mięso rozbić tłuczkiem formując z niego prostokąt.
Wówczas natrzeć je solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i majerankiem.
Następnie układać na mięso warstwę pokrojonego pora, potem plastry sera, pokrojoną fasolkę szparagowa.
Oprószyć całość solą oraz gałką muszkatołową.
Zwinąć całość w rulon obwiązując nitką.
Przesmażyć roladę ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie z oliwek po czym podlać ją bulionem i dusić na małym ogniu.
Roladę można również wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około godziny pod przykryciem.