Składniki: ½ kg mięso od szynki 6 jajek 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki suszonego czosnku 2 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej sól pieprz ½ cytryny Sposób wykonania: Mięso pokroić w poprzek na sznycle, które rozbić tłuczkiem na cienkie płaty. Następnie obtoczyć je w mące, potem zanurzyć w roztrzepanym jajku…
Tag: mięso
Porady i Ciekawostki
Cielęca pieczeń z kawiorem
by Urszula Pyka • • 0 Comments
Składniki: 60 dag cielęciny 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki mąki 1 małe op śmietany 2 łyżki oliwy 1 cytryna 3 dag kawioru sól pieprz Sposób wykonania; Cielęcinę natrzeć tymiankiem, solą oraz pieprzem po czym obtoczyć go w mące. Następnie obsmażyć mięso ze wszystkich stron an rozgrzanym tłuszczu. Wówczas podlać go wodą u dusić na małym…
Porady i Ciekawostki
Pieczony udziec cielęcy
by Eliza Klimowicz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cielęciny zadniej 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Sposób wykonania: Cielęcinę natrzeć solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Następnie skropić go oliwa z oliwek i przełożyć o brytfanny. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia polewać mięso sosem z pieczenia, lub jeśli to…
Porady i Ciekawostki
Zrazy cielęce zawijane
by Sebastian Żbikowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg cielęciny zadniej kilka plasterków słoniny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 bułka 2 dag suszonych grzybów ½ szkl mleka 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 rozkruszone ziarenka jałowca Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie ugotować je w tej sam…
Porady i Ciekawostki
Cielęcina duszona w białym winie
by Alicja Pawlaczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki majeranku sól pieprz 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek kieliszek białego wytrawnego wina Sposób wykonania: Oczyszczone mięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i czosnek przeciśniętym przez praskę. Następnie zarumienić mięso ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Wówczas zalać go szklanką gorącej wody i dusić pod…