Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zrazy cielęce zawijane

Składniki:

  • 1 kg cielęciny zadniej
  • kilka plasterków słoniny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 bułka
  • 2 dag suszonych grzybów
  • ½ szkl mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 rozkruszone ziarenka jałowca

Sposób wykonania:
Grzyby zalać wodą i odstawić na kilka godzin.
Po tym czasie ugotować je w tej sam wje wodzie w której się moczyły.
Następnie grzyby odcedzić i drobno pokroić.
Dodać do nich posiekaną natkę pietruszki oraz bułkę namoczoną w mleku.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz jałowcem.
Natomiast mięso pokroić na małe kawałki w poprzek włókien.
Rozbić je tłuczkiem i każdy kawałek posmarować farszem.
Zwinąć je w rulony, które owinąć plasterkiem słoniny oraz nitką.
Obsmażyć roladki ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu, wówczas podlać je bulionem i dusić na małym ogniu około 1,5 godziny.
Przed podaniem usunąć nitkę oraz słoninę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *