Składniki:
- ½ kg mięso od szynki
- 6 jajek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki suszonego czosnku
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- ½ cytryny
Sposób wykonania:
Mięso pokroić w poprzek na sznycle, które rozbić tłuczkiem na cienkie płaty.
Następnie obtoczyć je w mące, potem zanurzyć w roztrzepanym jajku z dodatkiem szczypty soli a na koniec obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron.
W trakcie smażenia posypując czosnkiem.
Obsmażone przykryć pokrywki odstawić na całą noc.
Następnego dnia usmażyć na patelni jajka sadzone i na każdym kawałku mięsa ułożyć po jednym jajku.
Udekorować plasterkami cytryny.