Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sznycle z jajkiem Kacpra

Składniki:

  • ½ kg mięso od szynki
  • 6 jajek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • ½ cytryny

Sposób wykonania:
Mięso pokroić w poprzek na sznycle, które rozbić tłuczkiem na cienkie płaty.
Następnie obtoczyć je w mące, potem zanurzyć  w roztrzepanym jajku z dodatkiem szczypty soli a na koniec obtoczyć w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron.
W trakcie smażenia posypując czosnkiem.
Obsmażone przykryć pokrywki odstawić na całą noc.
Następnego dnia usmażyć na patelni jajka sadzone i na każdym kawałku mięsa ułożyć po jednym jajku.
Udekorować plasterkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *