Składniki:
- 4 sznycle cielęce
- 1 kieliszek porto
- ½ szkl bulionu warzywnego
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- kilka listków szałwii
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Mięso pokroić na cienkie sznycle, które oprószyć solą oraz pieprzem.
Następnie na każdym kawałku mięso położyć pół plastra szynki i listki szałwii.
Zwinąć je w roladki i spiąć wykałaczką.
Smażyć na rozgrzanym maśle z e wszystkich stron na złoto.
Wówczas podlać je bulionem oraz porto.
Trzymać na małym ogniu do miękkości.
Miękkie roladki ułożyć na półmisku a do sosu dodać posiekane zioła i jeszcze chwilę dusić do zgęstnienia sosu.
Przed podaniem polać nim roladki.