Składniki:
- 60 dag cielęciny
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki mąki
- 1 małe op śmietany
- 2 łyżki oliwy
- 1 cytryna
- 3 dag kawioru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania;
Cielęcinę natrzeć tymiankiem, solą oraz pieprzem po czym obtoczyć go w mące.
Następnie obsmażyć mięso ze wszystkich stron an rozgrzanym tłuszczu.
Wówczas podlać go wodą u dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
Miękkie pokroić na plastry lecz nie przecinając do końca aby powstały tzw. kieszonki.
Przełożyć je smarując kawiorem i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na mięso rozłożyć jeszcze plasterki cytryny i polać śmietana wymieszaną z białym winem i sosem pozostałym po duszeniu mięsa.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać kilka minut.