Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęca pieczeń z kawiorem

Składniki:

  • 60 dag cielęciny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 małe op śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cytryna
  • 3 dag kawioru
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania;
Cielęcinę natrzeć tymiankiem, solą oraz pieprzem po czym obtoczyć go w mące.
Następnie obsmażyć mięso ze wszystkich stron an rozgrzanym tłuszczu.
Wówczas podlać go wodą u dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
Miękkie pokroić na plastry lecz nie przecinając do końca aby powstały tzw. kieszonki.
Przełożyć je smarując kawiorem i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Na mięso rozłożyć jeszcze plasterki cytryny i polać śmietana wymieszaną z białym winem i sosem pozostałym po duszeniu mięsa.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać kilka minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *