Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pulpety cielęce w sosie koperkowym

Składniki:

  • ½ kg mielonej cielęciny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 szkl bulionu warzywnego
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 3 łyżki tłuszczu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Cebulę posiekać i udusić na rozgrzanym maśle.
Wówczas ją doprawić solą i przełożyć do mięsa.
Wbić jeszcze jajko i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Całość dokładnie wymieszać.
Z powstałej masy formować małe pulpety, które obtoczyć w mace wymieszanej z bułką tartą.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na złoto.
Pod koniec smażenia wlać śmietanę wymieszaną z chłodnym bulionem i posiekanym koperkiem.
Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić na małym ogniu pod przykryciem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *