Składniki:
- ½ kg mielonej cielęciny
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 3 łyżki tłuszczu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Cebulę posiekać i udusić na rozgrzanym maśle.
Wówczas ją doprawić solą i przełożyć do mięsa.
Wbić jeszcze jajko i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Całość dokładnie wymieszać.
Z powstałej masy formować małe pulpety, które obtoczyć w mace wymieszanej z bułką tartą.
Smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na złoto.
Pod koniec smażenia wlać śmietanę wymieszaną z chłodnym bulionem i posiekanym koperkiem.
Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić na małym ogniu pod przykryciem.