Składniki: 1 kg cielęciny 80 g smalcu 2 cebule 2 strąki czerwonej papryki 30 g koncentratu pomidorowego 30 g mąki 1 szkl śmietany 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym smalcu po czym oprószyć ją papryką i podlać wodą, gotujemy. W między czasie mięso pokroić w kostkę, oprószyć…
Tag: mięso
Listy
Sztuka mięsa z migdałowym sosem
by Julia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wołowiny 1 cebula jarzyny parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól Sos: 2 szkl mleka 1 szkl wywaru z cielęciny 2 łyżki startego chrzanu 40 g migdałów 1 łyżka startej cebuli 80 g masła 60 g mąki sól pieprz Sposób wykonania: Mięso delikatnie rozbić po czym gotować na małym ogniu około 1…
Listy
Bogracz wołowy Olgi
by Olga • • 0 Comments
Składniki: 500 g wołowiny 2 łyżki smalcu 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startej papryki w proszku 600 g ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler liść laurowy kminek pieprz sól kluseczki: 3 łyżki mąki 1 jajko woda Sposób wykonania; Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym smalcu po czym wrzucić pokrojone w kostkę mięso i…
Listy
Kurcze w piwie z rodzynkami
by Olga • • 0 Comments
Składniki: 1 kurczak 8 łyżek masła 2 cebule 0,5 szkl piwa pilzneńskiego 1 bułka 30 g rodzynek sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle po czym włożyć do niej kurczaka pokrojonego na porcję i delikatnie go obsmażyć. Wówczas oprószyć go solą oraz pieprzem i podlać odrobiną wody i dusić do miękkości kurczaka.…
Listy
Pieczeń wieprzowa z czosnkiem
by Daniel • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wieprzowiny 3 ząbki czosnku 20 g smalcu 1 łyżeczka cukru kminek sól Sposób wykonania: Skórę naciąć nożem w kratkę po czym dokładnie natrzeć ją solą, kminkiem oraz roztartym czosnkiem. Następnie w garnku rozgrzać smalec i włożyć do niego mięso skórą do góry. Lekko obsmażyć po czym piec pod przykryciem w piekarniku około…