Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wieprzowa z czosnkiem

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 g smalcu
  • 1 łyżeczka cukru
  • kminek
  • sól

Sposób wykonania:
Skórę naciąć nożem w kratkę po czym dokładnie natrzeć ją solą, kminkiem oraz roztartym czosnkiem.
Następnie w garnku rozgrzać smalec i włożyć do niego mięso skórą do góry.
Lekko obsmażyć po czym piec pod przykryciem  w piekarniku około 2 godzin.
W trakcie pieczenia podlewać odrobioną wody.
Gdy mięso będzie już prawie gotowe polać go na koniec wodą wymieszaną z cukrem i dopiec bez przykrycia  aby skórka ładnie się zarumieniła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *