Składniki:
- 500 g wołowiny
- 2 łyżki smalcu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startej papryki w proszku
- 600 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- liść laurowy
- kminek
- pieprz
- sól
kluseczki:
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- woda
Sposób wykonania;
Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym smalcu po czym wrzucić pokrojone w kostkę mięso i całość obsmażyć.
Wówczas dodać paprykę, sól, pieprz, kminek oraz posiekany czosnek.
Podlać całość ½ szkl wody i trzymać na małym ogniu pod przykryciem.
W połowie duszenia dorzucić do mięsa jeszcze pokrojone warzywa, liść laurowy oraz wlać jeszcze odrobinę wody.
Na koniec wrzucić pokrojone ziemniaki, dusić do miękkości.
W między czasie do mąki wbić jajko i dodać trochę wody.
Całość dokładnie wymieszać aby powstało rzadkie ciasto, które wlać pod koniec duszenia do bogracza.