Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorsz na parze z szafranem

 

Składniki:

 

  • 800 g filetów z dorsza
  • sok z cytryny

Sos:

  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżeczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki octu winnego
  • 1 szkl oleju
  • szczypta szafranu
  • sól

Sposób wykonania:
Dorsza skropić sokiem z cytryny po czym gotować na parze około 20 minut.
W między czasie do żółtka dodać czosnek roztarty z solą, chili, szafran oraz ocet.
Całość dokładnie ucierać w trakcie dodając po odrobinie oleju.
Sos powinien mieć konsystencję majonezu.
Po upieczeniu, rybę ułożyć na półmisku i polać ją sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *