Składniki:
- 1 kg wołowiny
- 1 cebula
- jarzyny
- parę ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- sól
Sos:
- 2 szkl mleka
- 1 szkl wywaru z cielęciny
- 2 łyżki startego chrzanu
- 40 g migdałów
- 1 łyżka startej cebuli
- 80 g masła
- 60 g mąki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Mięso delikatnie rozbić po czym gotować na małym ogniu około 1 godziny.
Po tym czasie dodać opieczoną nad gazem cebulę, jarzyny oraz przyprawy i nadal gotować do miękkości składników.
W między czasie na 60g masła przesmażyć posiekaną cebulę oraz mąkę, rozprowadzić to zimnym mlekiem i cały czas mieszając trzymać na małym ogniu około 20 minut.
Natomiast resztę masła wymieszać z chrzanem i podgrzać na małym ogniu po czym wlać wywar z cielęciny i całość zagotować po czym dodać mleczny wywar oraz zmielone migdały.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstały sos podawać z mięsem pokrojonym na plastry.