Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso

Krokiety mięsne na pikantnie

Składniki: ½ kg ugotowanego mięsa 12 naleśników 20 dkg włoszczyzny 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej 4 łyżki oleju sól, pieprz do smaku gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Mięso i ugotowane warzywa zmielić w maszynce, przyprawić na pikantnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Porcje nałożyć na naleśniki, zrolować je zawijając brzegi do…

Żeberka w słodkiej kapuście i ziołach Iwony

Składniki: 1 kg żeberek 1 średnia główka kapusty 3 średnie marchewki 1 duża cebula zioła/ rozmaryn, tymianek, jałowiec, majeranek/ sól, pieprz ziołowy do smaku 1 łyżeczka kminku Sposób wykonania: Żeberka umyć, osuszyć , podzielić na porcje, obtoczyć w ziołach, oprószyć  solą i pieprzem do smaku. Kapustę oczyścić, oderwać 4 liście, pozostałe poszatkować. Dno brytfanki wyłożyć…

Mielone z parówkami Iwony

Składniki: 1 kg mielonego mięsa  mieszanego 10 liści kapusty włoskiej 2 kajzerki 1 ½ szklanki mleka 10 parówek 2 średnie cebule 2 jajka 5 łyżek oleju sól, pieprz do smaku   Sposób wykonania: Liście kapusty opłukać, włożyć do wrzątku na 1-2 minuty, zblanszować, wyjąć i przelać zimną wodą, dokładnie osuszyć. Kajzerkę namoczyć w mleku. Parówki …

Cielęcina z papryką i grzybami

Składniki: 1,2 kg cielęciny 2 cebule pęczek natki pietruszki 200 g pomidorów 200 g zielonej papryki ½ szkl białego wytrawnego wina 250 g świeżych grzybów 2 łyżki musztardy sól pieprz 1 łyżeczka smalcu Sposób wykonania; Grzyby oraz mięso pokroić w kostkę, pomidory w plasterki a paprykę w paseczki całość wymieszać i dodać posiekaną natkę pietruszki…