Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 10 różyczek z kalafiora
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- ½ szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego majeranku
- sól, pieprz do smaku
- ½ szklanki oleju do smażenia
Sposób wykonania:
Różyczki kalafiora gotować 15 minut w osolonej wodzie, wyjąć, osączyć na sicie. Do mięsa dodać obraną pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, majeranek jajka, 4 łyżki bułki tartej, dodać 3 łyżki zimnej wody. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić mięsną masę. Nabrać małe porcje mięsa, oblepić różyczki kalafiora. Pulpeciki panierować w pozostałej bułce tartej i smażyć na oleju na złocisty kolor.