Składniki:
- 1 ½ kg nerkówki cielęcej
- 3 kiszone ogórki
- 20 dkg wędzonego boczku
- 1 marchewka
- 1 cebula
- kawałek kapusty
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka wywaru cielęcego
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Mięso umyć, osuszyć, wyjąć kość, oprószyć pieprzem. Boczek pokroić w plastry. Na mięsie rozłożyć plastry boczku, po środku ułożyć ogórki, zwinąć roladę i związać bawełnianą nitką. Roladę obsmażyć na połowie masła. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć warzywami, podlać wywarem, dodać resztę masła. Piec około 2 godziny w temperaturze 180 stopni C. Dla zaostrzenia smaku można surowe mięso natrzeć musztardą, lub czosnkiem i majerankiem.