Składniki: 1 kg flaków 2 marchewki 1 mały seler 2 cebule 80 g masła 2 szkl rosołu 2 szkl białego wytrawnego wina 1 kieliszek brandy 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Flaki dokładnie oczyścić po czym zalać je winem oraz rosołem. Wrzucić obrane warzywa, przyprawy oraz zieleninę.…
Tag: mięso
Listy
Polędwica wołowa duszona z czosnkiem
by Arleta • • 0 Comments
Listy
Polędwiczki wieprzowe w słodkiej śmietanie
by Anna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg polędwiczek wieprzowych 1 łyżka masła ½ szkl miodu pitnego łyżka musztardy 1 szkl słodkiej śmietanki szczypta suszonego estragonu sól pieprz Sposób wykonania: Z polędwiczek odkroić kotleciki, które delikatnie rozbić delikatnie dłonią. Następnie oprószyć je solą oraz pieprzem i obsmażyć je na rozgrzanym maśle. Wówczas dodać miód oraz estragon i dusić na dużym…
Listy
Gąska pieczona z kiszoną kapustą
by Tomek • • 0 Comments
Składniki: 1 gęś 1,5 kg kiszonej kapusty 2 cebule 1 łyżeczki kminku sól pieprz Sposób wykonania: Ze sprawionej gęsi odciąć skrzydła po czym natrze ją solą oraz kminkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem co jakiś czas nakłuwając. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę aby skóra ładnie się zarumieniła. Następnie na wytopionym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę,…
Listy
Bogracz wołowy Anieli
by Aniela • • 0 Comments
Składniki: 700 g wołowiny bez kości 1 cebula 50 g smalcu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 zielone papryki 1 pomidor 800 g ziemniaków sól pieprz Sposób wykonania: Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym smalcu po czym zdjąć patelnie z ognia i dodać paprykę. Dokładnie wymieszać i ponownie postawić na ogniu, wówczas dodać mięso pokrojone…

