Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso

Klopsy wieprzowe z ziemniakami

Składniki: 500 g surowej wędzonej wieprzowiny 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 300 g mąki Sposób wykonania: Wieprzowinę zalać 3 litrami wody i ugotować. Gdy mięso będzie na wpółmiękie odcedzić  go i zemleć. Wówczas dodać do niego starte ziemniaki, mąkę oraz jajka. Całość dokładnie wyrobić. Z powstałej masy formować klopsy, które gotować w osolonym wrzątku około…

Sznycel cielęcy z jajkiem i ogórkiem

Składniki: 750 g cielęciny 90 g masła 30 g mąki 3 łyżki rosołu 100 g gotowanej szynki 4 jajka 2 ogórki konserwowe Sposób wykonania: Mięso pokroić na plastry, które lekko rozbijamy po czym oprószyć je solą oraz mąką i smażyć na rozgrzanym maśle. Do sosu ze smażenia dodać rosół oraz masła i chwilę gotować. Następnie…

Udziec jagnięcy z rozmarynem

Składniki: 1 udziec jagnięcy 20 ząbków czosnku 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 4 gałązek rozmarynu 1 szkl czerwonego wytrawnego wina sól pieprz Sposób wykonania: Udziec natrzeć pieprzem, rozmarynem oraz octem balsamicznym. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Po tym czasie mięso obsmażyć na rozgrzanej oliwie oraz maśle. Obsmażone mięso zdjąć…

Sznycle wieprzowe w śmietanowym sosie

Składniki: 4 plastry wieprzowiny 2 łyżki oleju 2 łyżki słodkiej papryki w proszku sok z ½ cytryny 4 plasterki cytryny ½ szkl słodkiej śmietanki natka pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Wieprzowinę skropić wodą i obcinając brzegi formując podłużne sznycle, które skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć solą i pieprzem. Następnie smażymy je z obu stron…