Składniki:
- 1 kg żeberek wołowych
- ½ kg marchewki
- 2 duże cebule
- ½ szklanki oleju
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 1 szklanka jasnego piwa
- 1 szklanka bulionu wołowego
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- tymianek
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę i cebulę obrać, drobno pokroić i usmażyć do miękkości na niewielkiej ilości masła. Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na porcje, obsmażyć na oleju na małym ogniu. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, na mięsie ułożyć jarzyny, posolić, oprószyć pieprzem i dodać przyprawy: tymianek, liście laurowe i drobno posiekany czosnek, oraz resztę masła. Bulion z piwem gotować, do chwili, aż zostanie1/3 pierwotnej objętości. Następnie wlać do naczynia z mięsem . Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni C około 60 minut.