Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka wołowe w piwie, pachnące tymiankiem

 

Składniki:

 

  • 1 kg żeberek wołowych
  • ½ kg marchewki
  • 2 duże cebule
  • ½ szklanki oleju
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • tymianek
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Marchewkę i cebulę obrać, drobno pokroić i usmażyć do miękkości na niewielkiej ilości masła. Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na porcje, obsmażyć na oleju na małym ogniu. Przełożyć  do żaroodpornego naczynia, na mięsie ułożyć  jarzyny, posolić, oprószyć pieprzem i dodać  przyprawy: tymianek, liście laurowe i drobno posiekany czosnek, oraz resztę masła. Bulion z piwem gotować, do chwili, aż zostanie1/3 pierwotnej objętości. Następnie wlać do naczynia z mięsem . Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni C około 60 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *