Składniki: 4 szklanki ziemniaków purée 1 puszka kukurydzy ½ kg resztek pieczonej mielonej wieprzowiny 3-4 kulki masła Sposób wykonania: Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni C. Ugotować ziemniaki i rozetrzeć. Na małej patelni podgrzać kukurydzę. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki, kukurydzę i mielone mięso, kończąc warstwą ziemniaków. Na wierzchu ułożyć kulki masła i piec…
Tag: mięso
Listy
Kotlety z nadzieniem z sera pleśniowego
by Oliwia Wesołowska • • 0 Comments
Składniki: ½ kg mięsa mielonego bułka tarta jajko 500 gr sera pleśniowego oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz do smaku majeranek, słodka papryka Sposób wykonania: Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Z masy mięsnej formować kotleciki. Do środka każdego kotlecika włożyć kawałek sera pleśniowego. Dokładnie zlepić, obtoczyć w bułce tartej i smażyć…
Listy
Pikantna zapiekanka
by Alicja • • 0 Comments
Składniki: 1 duży seler 1 jajko bułka tarta 25 dkg mięsa mielonego 1 cebula olej do smażenia sól, pieprz do smaku 15 dkg ostrego żółtego sera Sposób wykonania: Seler umyć, obrać, pokroić w plasterki, panierować w jajku, bułce tartej, usmażyć na oleju. Blachę wysmarować tłuszczem, ułożyć plastry selera. Mięso wymieszać z cebulką, przyprawić do smaku…
Listy
Królik z gruszkami w ziołach
by Dorota • • 0 Comments
Składniki: 2 sprawione średniej wielkości króliki 10 dkg margaryny 400 ml różowego wina 6 gałązek tymianku 6 gałązek rozmaryny ½ szklanki borówek 8 gruszek sól, pieprz do smaku Sposób wykonania: Mięso pokroić na 8 kawałków, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na margarynie, wlać wino, dodać zioła, piec w temperaturze 200 stopni C około 45 minut.…
Listy
Wątróbka cielęca z bananami
by Danuta • • 0 Comments
Składniki: 4 kawałki wątróbki cielęcej 2 banany 1 łyżeczka przyprawy curry sól, cukier do smaku Sposób wykonania: Cebule obrać, pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju z dodatkiem łyżeczki wody, zeszklić. Wątróbkę lekko rozbić, oprószyć mąką i krótko obsmażyć na tym samym tłuszczu. Zdjąć z patelni wątróbkę i cebulę , lekko osolić. Na patelni roztopić masło…