Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso

Mostek cielęcy faszerowany

Składniki: 1 mostek cielęcy 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Jajko wbić do miseczki, dodać 2 łyżki masła, bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Następnie mięso natrzeć majerankiem i oprószyć solą po czym oddzielić…

Mostek jagnięcy z czosnkiem

Składniki: 1 kg mostu jagnięcego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu czosnkowego z miodem sól pieprz tłuszcz 1 łyżka masła Sposób wykonania: Oliwę wymieszać z sosem czosnkowym z miodem, dodać jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Powstałą marynatą natrzeć mostek jagnięcy i wstawić na kilka…

Zrazy wołowe faszerowane

Składniki: 1 ½ kg zrazówki 20 dag wędzonego boczku 3 jajka 2 łyżki bułki tartej ½ łyżki zmielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki majeranku 2 łyżki masła 1 szkl bulionu warzywnego sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczone mięso pokroić na zrazy które rozbić tłuczkiem. Pozostałe okrawki zmielić razem z boczkiem, wówczas dodać bułkę tartą, ziele angielskie, majeranek…

Pieczeń wołowa inaczej

Składniki: 1 kg mięsa wołowego ½ litra kwasu chlebowego 1 marchew 1 cebula ½ selera 1 pietruszki 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Sposób wykonania: Mięso dokładnie oczyścić po czym natrzeć majerankiem, natką pietruszki oraz oprószyć solą i pieprzem. Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki, którymi obłożyć mięso. Całość…

Indyk w pomarańczach i żurawinach

Składniki: 1 kg filetów z piersi z indyka 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku szczypta pieprzu ½ szkl soku pomarańczowego garść żurawin 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu 1 łyżka miodu Sposób wykonania: Sos sojowy wymieszać z oliwą  oliwek, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Powstałą marynatą natrzeć mięso iw stawić…