Składniki: 1 kg schabu bez kości ( wystarczy mniej w zależności na ile osób) 10 dkg masła 2 jajka bułka tarta mąka smalec do smażenia 1 oscypek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ubić mięso, na środek ułożyć starty na tarce ser oscypek, zawinąć, spiąć wykałaczkami, obtoczyć w bułce i jajku. Smażyć na smalcu na patelni. Przepis…
Tag: mięso z wieprzowiny
Kotlety schabowe
Kotlet schabowy z orientalnym sosem
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki:
-
- 50 dkg schabu bez kości
- 20 dkg białej kapusty
- 3 łyżki mąki
- ½ szklanki tartej bułki
- sok cytrynowy
- zielona pietruszka
- 1 jajko
- olej
- sól, pieprz
-
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki wódki
Sos:
Boczek
Boczek wieprzowy po seczuańsku
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 1 kg chudego boczku 8 ząbków czosnku 5 plastrów świerzego imbiru 5 piór zielonej cebulki 1 łyżka ziaren pieprzu Sos: 1 łyżka dobrej herbaty liściastej 1 szklanka wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki białego wytrawnego wina 2 łyżki cukru ½ łyżki oleju sezamowego mąka Sposób przyrządzenia: W małym rondlu zagotować 1 szklankę wody,…
Wieprzowina
Babka na bekonie
by barbara • • 0 Comments
Składniki: 10 długich plastrów chudego boczku 30 dag mięsa mielonego wieprzowego cebula przyprawa do mięsa mielonego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Do mięsa mielonego skroić w drabiną kostkę średnią cebule dodać sól, pieprz i przyprawę Wszystko zawinąć boczkiem, a następnie włożyć w aluminium lub rękaw foliowy do pieczenia. Piec w niskiej temperaturze ok 150 stopni C…
Schab
Schabik pachnący ziołami
by Jolka • • 0 Comments
Składniki: 1 kg schabu z kością 3 łyżki dobrej musztardy 1 cebula drobno posiekana 3 ząbki czosnku, drobno posiekane bazylia, tymianek, nasiona selera, pieprz kajeński sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso, natrzeć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Zioła, pieprz kajeński, cebulę i czosnek wymieszać. Mięso dokładnie nasmarować…