Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso z wieprzowiny

Pieczeń wieprzowa świąteczna

Składniki: 2 – 3 kg karczku lub łopatki wieprzowej sól, pieprz olej 10 ząbków czosnku Marynata: 1 duża utarta na grubym tarle marchewka 1 duża utarta na grubym tarle pietruszka 1 utarta na grubym tarle cebula ½ utartego na grubym tarle selera 2 rozgniecionych ząbków czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 szklanka oliwy Sposób przyrządzenia:…

Polędwiczki wieprzowe faszerowane rokpolem z kukurydzą

Składniki: 20 dag polędwiczki wieprzowej 4 dag rokpolu 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu i oleju pieprz, sól puszka kukurydzy 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Polędwiczkę naciąć wzdłuż. Włożyć do środka ser, można też włożyć posiekaną natkę pietruszki, koperku i szczypiorku. Zawiązać nitką grubszy koniec mięsa. Potem natrzeć z tartym czosnkiem, olejem i miodem. Odstawić…

Schabik-pychotka

Składniki: 4 porcje schabu 3 cebule 50 dkg pieczarek 40 dkg żółtego ostrego sera 1 szklanka śmietany czosnek mąka natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Pieczarki pokrojone w niezbyt cienkie plastry przesmażyć z cebulka. Podprawić solą, śmietaną, drobno posiekanym czosnkiem .Zagęścić mąką. Schab panierować, usmażyć na smalcu. Przygotowany schab obłożyć krążkami surowej cebuli. Na cebulę położyć niezbyt…

Schab z oliwkami, cebulą i kalafiorem

Składniki: 1 kg schabu bez kości słoik zielonych oliwek nadziewanych papryką 5 łyżek margaryny 2 cebule 2 ząbki czosnku 15 dag mąki 70 ml mleka 50 ml gęstej śmietany 2 białka 3 łyżki oleju olej słonecznikowy natka pietruszki sól, pieprz kalafior Sposób przygotowania: Oliwki posiekać. Cebulę zeszklić na margarynie (czosnku smażyć nie wolno),dodać dwie łyżki…

Kotlet prowansalski ze schabu

Składniki: 35 dag schabu 1 jajko 2 łyżki mąki 3 łyżki śmietany (kwaśnej) bułka tarta bazylia w proszku, tymianek, rozmaryn (lub gotowa przyprawa prowansalska) olej słonecznikowy sól, pieprz 5 dag sera żółtego Sposób przyrządzenia: Mięso umyć i pokroić w plastry. Rozbić tłuczkiem do mięsa i doprawić przyprawami: solą pieprzem i przyprawą prowansalską. Potem panierować kotlety…