Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mięso z wieprzowiny

Chłopska maczanka z wieprzowiny i kiełbasy

Składniki: 50 dkg tłustego mięsa wieprzowego z łopatki lub karku 25 dkg kiełbasy wiejskiej 2 cebule 1 łyżka mąki 1 szklanka śmietany kremówki rosół z drobiu w kostce sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z nie przywierającą powłoką, dodać mięso, a gdy kawałki mięsa zaczną się rumienić i wytopi…

Wędzona szynka w żurawinowej glazurze

Składniki: 1wędzona surowa szynka 1 marchewka 1 por kilka gałązek świeżej naci kolendry kilka gałązek świeżej bazylii 1 liść laurowy 10 ziaren pieprzu 10 ziaren kolendry 3 ziarna ziela angielskiego Glazura: 10 łyżek nisko słodzonego dżemu z żurawin kilka listków rozmarynu Sposób przyrządzenia: W odpowiednio dużym garnku umieścić szynkę, dodać jarzyny i przyprawy, zalać wrzątkiem…

Aromatyczne żeberka o orientalnym smaku (wyspa Bali)

Składniki: 1 kg grubych żeberek wieprzowych podzielonych na porcje kawałek zmiażdżonego korzenia galangal (około 4 cm) kawałek zmiażdżonego kłącza imbiru (około 4 cm) 1 łyżeczka mielonej kolendry kawałek kory cynamonu 2 gwiazdki anyżu 1 łyżka zmiksowanej, gotowanej fasoli 12 nie obranych ząbków czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru Sposób przyrządzenia: Pociętą na porcję…

Polędwiczki wieprzowe duszone w piwie

Składniki: 1 kg polędwiczek wieprzowych 1 łyżka kawy zbożowej 5 ząbków czosnku 2 szklanki jasnego piwa 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z resztek błon, ścięgien. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na połowę i naszpikować nim mięso. Tak przygotowane polędwiczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zrosić olejem i przyrumienić w piekarniku…

Pieczeń wieprzowa huculska

Składniki: 2 kg wieprzowiny bez kości z szynki lub chudego karczku 2 cebule 6 ząbków czosnku borówki lub żurawiny liść laurowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyty i osuszony ładny kawałek mięsa ponacinać ostrym nożem w kratkę na głębokość około 5 mm. Obrany czosnek drobno posiekać, wymieszać z solą, pieprzem, drobno pokruszonym liściem laurowym, odstawić na…