Składniki:
- 1 kg. chudej wieprzowiny
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 1 pietruszka
- łyżka tłuszczu
- łyżeczka cukru
- 100 ml. białego wina
- ziele angielskie
- sól
Składniki: pół szklanki mrożonej żurawiny łyżka żelatyny 1i1/2 kg. schabu pół szklanki zimnej wody 2 łyżki masła zioła prowansalskie sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Schab doprawić solą, pieprzem i upiec w piekarniku, odstawić. Zurawinę odsączyć i wrzucić do rondla. Rozgnieść widelcem. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia, przetrzeć przez sito. Żelatynę wymieszać z zimną wodą,…
Składniki: 50 dkg chudego surowego boczku sól, pieprz 2 łyżki masła 4 łyżki majonezu Sos: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka słodkiej śmietany sól, pieprz Młoda kapusta: młoda kapusta 1 łyżka masła sól, cukier, sok z cytryny koperek Sposób przyrządzenia: Zacznijmy od przyrządzenia kapusty. Kapustę pokroić drobno, w piórka.…
Składniki: 50 dkg mięsa wieprzowego 2 kwaśne jabłka 1 cebula lub biała część pora 2 łyżki mąki bulion mięsny olej Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, dodać mięso, zrumienić mieszając, dodać obraną i pokrojoną cebulę lub pora, chwilę smażyć, a gdy zacznie się rumienić podlać szklanką bulionu. Dusić…