Składniki:
- 2 przednie golonki wieprzowe
- warzywa jak do rosołu
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 5 ząbków czosnku
- majonez
- sól, czarny pieprz, kurkuma, papryka, bazylia suszona – do smaku
Sposób przyrządzenia:
Golonki dokładnie oczyścić, umyć. W rondlu zalać golonki wodą, przyprawić solą i pieprzem, dodać warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Doprowadzić do wrzenia, powoli gotować około 60 minut. Podgotowane golonki wyjąć z rondla, schłodzić. Ząbki czosnku obrać, pokroić na połowę. Ostrym czubkiem noża wykonać w golonce nacięcia, w każde wkładać połowę ząbka czosnku. Przyprawy wymieszać, natrzeć nimi dokładnie golonki, odłożyć przykryte na noc do lodówki. Tak przygotowane golonki przed pieczeniem dokładnie nasmarować majonezem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym podlewając wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą miękkie. Podawać z piure z grochu i surówką z kiszonej kapusty.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Krystyna