Składniki:
- pół małej dyni
- 2 cebule
- 5 pomidorów
- średni seler
- por
- łyżka mąki
- pieprz, ziele angielskie, sól
- 4 łyżki oleju
Sposób przyrządzenia:
Obraną dynie pokroić w drobne kwadraciki, oprószyć mąką i obsmażyć na połowie oleju. Obraną marchewkę i selera zetrzeć na grubej, jarzynowej tarce. Cebulę i pora obrać, opłukać i pokroić w koła. Warzywa poddusić na reszcie oleju. Pomidory włożyć na chwilę do wrzątku, zdjąć skórkę, pokroić i dodać do duszących się warzyw. Włożyć kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, osolić i dusić, podlewając wodą, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodać podsmażoną dynie, doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem. Podawać z ryżem na sypko, posypując obficie potrawę posiekaną pietruszką.
Przepis nadesłany na konkurs "Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta" Agata Bublewicz