Składniki:
- 50 dkg tłustego mięsa wieprzowego z łopatki lub karku
- 25 dkg kiełbasy wiejskiej
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka śmietany kremówki
- rosół z drobiu w kostce
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z nie przywierającą powłoką, dodać mięso, a gdy kawałki mięsa zaczną się rumienić i wytopi się tłuszcz dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. W rondlu doprowadzić do wrzenia ½ szklanki wody, dodać kostkę rosołową a gdy ta się rozpuści dodać zawartość patelni. Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmażyć pokrojoną w plastry kiełbasę. Gdy mięso duszone w rondlu zmięknie, dodać kiełbasę, dusić 5 minut i dodać śmietanę wymieszaną z mąką, kilka minut dusić razem mieszając i nie dopuszczając do wrzenia, przyprawić pikantnie. Podawać na gorąco z pieczywem lub naleśnikami.
W meksykańskim oryginale przyrządzana z kiełbasą chorizo i takos.