Składniki:
- 15 dkg różyczek brokuły
- 15 dkg fasolki szparagowej
- 3 cm kłącza imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- oliwa
Sposób przyrządzenia:
Brokuły i fasolkę umyć. Pokroić na części. W rondlu doprowadzić do wrzenia, dodac fasolkę, gotować 5 minut, dodać brokuły i gotować kolejne 3 minuty, dolać zimnej widy aby warzywa pozostały zielone, odcedzić. W międzyczasie na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać imbir pokrojony w plastry i rozdrobniony czosnek, chwilkę smażyć mieszając, dodać sok z cytyny i bulion warzywny, przyprawić. Na patelnie dodać brokuły i fasolkę, chwilkę dusić mieszając i podawać. Jeśli ktoś lubi można sos zagęścić białą zasmażką.