Składniki: 6 kotletów z karkówki 150 ml sosu sojowego 2 łyżki ostrej musztardy 4 ząbki czosnku rozmaryn, tymianek , imbir 3 łyżki miodu sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Karkówkę umyć ,dokładnie osączyć na papierowym ręczniku , pokroić w grube plastry. Czosnek i imbir obrać, rozgnieść. Sos sojowy połączyć z musztardą, dodać 5-6 łyżek wody…
Tag: mięso wieprzowe
Wieprzowina
Krokiety z wkładką
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 8 kiełbasek/biała kiełbasa lub parówki/ 1/5 kg ziemniaków 1 duża cebula 3 jajka 1 szklanka mąki sól, pieprz, tarta bułka olej do smażenia Sposób sporządzenia: Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez sito, cebulę posiekać .Do ziemniaków dodać cebulę, jajka, mąkę sól i pieprz do smaku. Z przygotowanych składników wyrobić ciasto. Kiełbaski przeciąć na połówki. Z ciasta…
Żeberka
Żeberka Pawła
by Paweł Rajkowski • • 0 Comments
Składniki: 1,5 żeberek wieprzowych 1 szkl. ketchupu ½ szkl. płynnego miodu 3 ząbki czosnku 1 strączek papryczki chili 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki sosu sojowego 2 kostki bulionu kilka gałek tymianku sól pieprz cukier Sposób wykonania: Żebraka zalać bulionem i gotować około 40 minut. W między czasie miód wymieszać z sokiem z cytryny,…
Wieprzowina
Steki wieprzowe Wiktora
by Wiktoria Szustak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 3 cebule 5 łyżek mąki 5 łyżek masła 5 łyżek oleju przyprawa do mięsa wieprzowego sól pieprz Sposób wykonania: Mięso pokroić w plastry, które lekko zbić tłuczkiem po czym oprószyć je mąką wymieszaną z pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego. Następnie cebulę pokroić w krążki, które oprószyć solą i razem…
Wieprzowina
Pasztet w ziarnach sezamu
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: ½ kg wołowiny ½ kg dziczyzny ½ kg mięsa z królika 1/2kg podgardla wieprzowego 2 bułki/czerstwe/ 15 dkg słoniny 3 jajka 10 dkg bułki tartej sól, pieprz, gałka muszkatołowa 4 listki laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego kolendra, jałowiec, kminek, majeranek 8 łyżek ziaren sezamu Sposób przyrządzeni: Ugotować mięso w minimalnej ilości wody, odlać wywar…