Składniki: 6 kotletów z karczku 1 łyżeczka rozgniecionych nasion kolendry 1 łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina olej Sposób przyrządzenia: Kotlety lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, przyprawić kolendrom, cukrem, pieprzem i solą, odstawić na około 60 minut do lodówki. Na patelni rozgrzać mocno olej, szybko obrumienić przygotowane kotlety. Obrumienione kotlety podlać…
Tag: mięso wieprzowe
Wieprzowina
Smażone kąski z wieprzowiny
by Waldek Baraniak • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg karczku wieprzowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki sosu sojowego olej sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, dokładnie osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, dodać sos sojowy i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody, dokładnie wymieszać, odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać olej, porcjami smażyć kostki mięsne. Czas smażenia uzależniamy od…
Wieprzowina
Roladki wieprzowe z papryką
by Karol Garbowski • • 0 Comments
Składniki: 4 sznycle z mięsa wieprzowego 4 plasterki szynki 4 plastry sera tylżyckiego ½ czerwonej papryki 30 dag ziemniaków 1/3 szkl. oleju mielona słodka papryka mielona ostra papryka sól Sposób wykonania: Obrane ziemniaki pokroić w plasterki, które oprószyć solą oraz papryką i skropić olejem. Upiec na rozgrzanym ruszcie na złoto. W między czasie sznycle lekko…
Wieprzowina
Kotlety wieprze ze szparagami i marchewką
by Tomek Syski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg schabu 60 dag szparagów 2 marchewki Marynata: 5 łyżek oliwy 2 cytryny 2 łyżki sosu sojowego 5 ząbków czosnku 3 łyżeczki bazylii sól pieprz Sposób wykonania: Posiekany czosnek wymieszać z sosem sojowym, sokiem z 1 cytryny oraz oliwą. Następnie mięso pokroić na plastry, które lekko zbić tłuczkiem, oprószyć solą, bazylią oraz pieprzem…