Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety wieprze ze szparagami i marchewką

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 60 dag szparagów
  • 2 marchewki

    Marynata:

  • 5 łyżek oliwy
  • 2 cytryny
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki bazylii
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Posiekany czosnek wymieszać z sosem sojowym, sokiem z 1 cytryny oraz oliwą.
    Następnie mięso pokroić na plastry, które lekko zbić tłuczkiem, oprószyć solą, bazylią oraz pieprzem i posmarować marynatą.
    Wstawić do lodówki na 5 godzin.
    W między czasie szparagi pokroić na kawałki a marchew na zapałkę, zalać je osoloną wodą i gotować około 7  minut.
    Mięso odsączyć z marynaty i smażyć na rozgrzanym ruszcie około 10 minut.
    Po tym czasie odwrócić, posmarować marynatą i piec jeszcze około 8 minut.
    Podawać z warzywami udekorowane plasterkami cytryny.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *