Składniki:
- 1 kg schabu
- 60 dag szparagów
- 2 marchewki
Marynata:
- 5 łyżek oliwy
- 2 cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżeczki bazylii
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Posiekany czosnek wymieszać z sosem sojowym, sokiem z 1 cytryny oraz oliwą.
Następnie mięso pokroić na plastry, które lekko zbić tłuczkiem, oprószyć solą, bazylią oraz pieprzem i posmarować marynatą.
Wstawić do lodówki na 5 godzin.
W między czasie szparagi pokroić na kawałki a marchew na zapałkę, zalać je osoloną wodą i gotować około 7 minut.
Mięso odsączyć z marynaty i smażyć na rozgrzanym ruszcie około 10 minut.
Po tym czasie odwrócić, posmarować marynatą i piec jeszcze około 8 minut.
Podawać z warzywami udekorowane plasterkami cytryny.