Składniki: 6 kotletów schabowych 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 6 plastrów szynki wieprzowe 6 plastrów żółtego sera gouda Sos: 0,75 litra bulionu mięsnego 1 szklanka śmietany 18% 3 kostki topionego serka gouda Sposób przyrządzenia: Kotlety lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem do smaku, posypać uprzednio obranym i posiekanym czosnkiem. Na każdym kotlecie…
Tag: mięso wieprzowe
Listy
Smażona karkówka pachnąca majerankiem
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg karkówki sól, pieprz do smaku 4 ząbki czosnku szczypta majeranku szczypta ostrej czerwonej papryki olej Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku, podzielić na kotlety, natrzeć uprzednio roztartym czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką, skropić olejem. Mięso włożyć do lodówki na 24 godziny. Na rozgrzanym oleju smażyć…
Listy
Roladki schabowe z salami i topionym serkiem
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 5 plastrów schabu 30 plasterków salami przyprawa do wieprzowiny 1 czerwona papryka 1 marchewka 1 duża kostka sera topionego Gouda sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki mąki olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Schab umyć, osączyć na papierowym ręczniku, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Paprykę umyć, osączyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę,…
Listy
Schab z pieczarkami zapieczony
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 1 kg schabu 70 dkg pieczarek 2 szklanki keczupu zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia: Schab umyć, osączyć na papierowym ręczniku, pokroić w paseczki, oprószyć ziołami prowansalskimi. Pieczarki umyć, osączyć i pokroić w plasterki. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego włożyć ½ mięsa i przykryć ½ keczupu i ½ pieczarek. Położyć drugą warstwę schabu i polać pozostałym keczupem.…
Listy
Karkówka w marynacie z musztardą i miodem
by Iwona Podgórna • • 0 Comments
Składniki: 2 kg karkówki 8 ziaren jałowca 8 ziaren pieprzu 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe ½ szklanki suszonych śliwek olej Marynata: 8 ząbków czosnku 6 łyżek musztardy 2 łyżeczki płynnego miodu 3 łyżki majeranku sól, pieprz do smaku ½ szklanki oleju Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Czosnek obrać i przecisnąć…