Składniki: 1 ½ kg wieprzowiny od szynki 3 łyżki startego razowego chleba skórka cytrynowa sól Marynata: 1 szkl octu ½ szkl oliwy z oliwek 1 szkl madery 1 cebula 1 listek laurowy 1 łyżeczka suszonego estragonu sól pieprz Sposób wykonania: Ocet wymieszać z oliwą z oliwek. Dodać maderę, posiekaną cebulę, listek laurowy oraz estragon. Ponownie…
Tag: mięso wieprzowe
Porady i Ciekawostki
Pieczeń wieprzowa z jałowcem i śmietaną
by Danuta Kozyra • • 0 Comments
Składniki: 2 kg mięsa 10 dag słoniny 1 łyżka cukru pudru ½ szkl śmietany 1 łyżeczka mąki ½ cytryny sól pieprz kilka ziarenek jałowca Sposób wykonania: Ziarenka pieprzu, jałowca oraz sól utrzeć w moździerzu po czym natrzeć przyprawami mięso. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie owinąć mięso plastrami słoniny i przełożyć do…
Listy
Wieprzowina w sosie musztardowym
by Izabella Kłos • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa od szynki 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 szkl bulionu warzywnego szczypta mielonego ziela angielskiego 4 korniszony sól pieprz 3 łyżki tłuszczu 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka musztardy 1 op. śmietany Sposób wykonania: Mięso oprószyć solą po czym zarumienić na rozgrzany tłuszczu z dodatkiem posiekanego ząbka czosnku. Następnie dodać cebulę…
Listy
Żeberkowa rolada Iwony
by Iwona • • 0 Comments
Składniki: 2 ½ kg żeberek/cały płat/ 1 jajko 1 kg mielonego mięsa wieprzowego słoik papryki konserwowej 1 cebula ½ bułki sól, pieprz do smaku maggi Vegeta Sposób wykonania: Żeberka umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, powycinać od zewnętrznej strony kostki ,tak aby płat pozostał nie naruszony. Oprószyć solą, pieprzem i Vegetą, polać maggi. Wstawić do lodówki…